Kategorier
Annat

Hur fungerar parterapi?

Har er relation varit lite dålig på sista tiden? Då kanske ni någon gång har funderat på parterapi, men känner er lite osäkra på hur det fungerar? Här får ni koll på hur det kan gå till.

Parterapi kan gå till på lite olika vis. Men ett vanligt tillvägagångssätt är att ni först och främst träffar terapeuten ett par gånger. Då får ni alla tre en känsla för om ni fungerar bra ihop, vilket är en förutsättning för att terapin ska fungera. Ni kommer att få berätta om era problem, men även om era styrkor i relationen. Terapeuten kan även ställa frågor om familjesituationen, maktstrukturer samt om hur dynamiken är i er relation. Ibland kan man även behöva gå igenom hur uppväxten med era föräldrar varit.

Stanna eller gå

Under sessionerna när ni träffar terapeuten, går ni igenom det som skaver i relationen och tar reda på vad det beror på. Många gånger (nästan jämnt) handlar det om bristande kommunikation. Får man hjälp med detta har man mycket att vinna, och kan förhoppningsvis hitta tillbaka till varandra. Ibland upptäcker man att man faktiskt inte passar ihop och den bästa lösningen är att gå skilda vägar. Men då får man tänka att det är till det bästa. Att det är bra att man tagit reda på det, så att man inte fastnar i en relation som ändå aldrig kommer fungera. Så parterapi hjälper er att hitta tillbaka till varandra och relationen att fungera. Eller så upptäcker ni i tid att det bästa är att gå skilda vägar.