Kategorier
Bostad

Hyra lägenhet Göteborg – hitta rätt lägenhet

Hur hittar man en lägenhet i Göteborg? Frågan ställs dagligen av många personer. Göteborg har, precis som Stockholm, en bostadsmarknad som är väldigt svår att ta sig in på. För unga människor kan det ta många, många år innan man har sparat ihop kapital nog för att kunna köpa en bostadsrätt och fram till dess så handlar det om att hyra lägenhet i Göteborg – vilket alltså är långt ifrån enkelt att göra.

För de allra flesta som de facto lyckas få in en fot så handlar det om tur i kombination med att ett kontaktnät börjar bildas. Du som ung träffar en kollega som kanske har en kompis vars kompis syster har en lägenhet som hon vill hyra ut – det handlar om att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Men, det handlar även om att man kan ha väldig otur längs vägen.

Problem med att hyra lägenhet i Göteborg

Ett stort problem med att hyra lägenhet i Göteborg är nämligen att man tvingas betala mycket pengar. Folk utnyttjar det faktum att det är svårt att hitta en bostad – och man gör det genom att kräva oskäliga hyror. Det finns tydliga regler vad gäller andrahandsuthyrning och kring hur stort påslag på en hyra man får göra. Detta är emellertid, för många, ingen regler utan snarare förslag: man sätter ihop ett avtal som följer de givna reglerna – men under bordet vill man ha mer betalt. Det är en sanning som ställer folk mot väggen: vill jag verkligen ha någonstans att bo och är jag beredd att göra vad som helst för att hyra lägenhet i Göteborg?

Ett annat problem handlar om att man ofta kan tvingas bo lite som en tjuv i natten. För att få hyra ut i andrahand så krävs ett godkännande från exempelvis hyresvärden eller från styrelsen i den egna BRF:en. Vilket många struntar i – man hyr ut ändå, men detta innebär att den som hyr också får anpassa sig efter situationen där man exempelvis måste gömma sig för grannar, ljuga om att man bara är på besök och där man exempelvis inte kan ha sitt eget namn på dörren.

Säkra sätt att hyra lägenhet i Göteborg

Finns det då något säkert sätt att hitta en bostad att hyra i Göteborg? Lyckligtvis så kan man idag se seriösa förmedlare av bostäder på nätet. Samtrygg är en sådan och via den sidan kan man både som uthyrare och hyresgäst hitta varandra på ett tryggt och säkert sätt. Sidan har tydliga regler vad gäller verifiering och vad gäller exempelvis hyror samt deposition. Dessutom så finns även ett värde i att man exempelvis betalar sin hyra via Samtrygg snarare än direkt till hyresvärden.

En annan fördel handlar om det mer uppenbara: att det faktiskt finns många lägenheter som går att hyra. Dagligen läggs nya objekt ut och då dessa finns i alla prisklasser, storlekar och områden så kan man i lugn och ro sätta sig ned och scrolla igenom flödet. Man kan givetvis även filtrera utifrån område, hyra och storlek och därigenom finkalibrera sina sökningar. Som hyresvärd så är det också möjligt att göra samma sak: man kanske vill ha en viss ålder, en rökfri person eller en person som har ett fast jobb och en stadig inkomst. Allt detta leder till en bred träffyta för både hyresvärd och för de som letar efter en bostad.