Kategorier
Renovering

Renoveringstips

Många skjuter på nödvändiga renoveringar eftersom de är rädda för att det skall bli dyrt och jobbigt men det behöver det inte bli. Om man är noggrann innan och planerar renoveringen på ett bra sätt så kan renoveringsarbetet gå som en dans.

Se till att du får lov

Det absolut första som du måste ta reda på om du vill renovera är om du får lov att göra det. För lägenhetsrenoveringar i Stockholm är det lite olika beroende på om du bor i hyresrätt eller bostadsrätt. Bor du i en hyresrätt måste du fråga hyresvärden, i vissa fall måste man fråga BRF-styrelsen för tillstånd att renovera om du bor i en bostadsrätt. Handlar det om ett hus kan du behöva ansöka om bygglov hos kommunen. Se till att du har de tillstånd och lov som krävs, i värsta fall kan du bli skyldig att återställa och det är förstås både jobbigt och kostsamt.

Gör en tidsram

När skall renoveringen påbörjas och avslutas? Vad skall göras när? Vissa typer av renoveringar kan inte göras närsomhelst på året utan är mer årstidsbundna. När du gör en tidsram kan du också planera att åka iväg till exempel när vattnet stängs av eller liknande. Har du barn kan det vara god ide att hålla dem borta från det värsta stöket. Kanske kan de åka iväg till mormor eller farfar?

Gör upp en rimlig budget

Innan du köper material eller anlitar någon måste du veta hur mycket pengar du har råd att göra av med på renoveringen. Tänk på att en renovering är en investering. Om du äger ditt eget boende så kommer du får tillbaka pengarna genom ökad livskvalitet eller rent konkret genom att du säljer. Vissa investeringar, som till exempel nya fönster, syns ganska fort på din el- eller värmeräkning.

Räkna på vad material och hantverksarbetet kommer kosta och ta i lite extra, det är bra att vara beredd på oförutsedda utgifter. En del hantverkare kan ge dig en offert där alla kostnaders står specificerade. Då kan du välja att utesluta vissa renoveringsåtgärder i fall det blir för dyrt.

Att göra saker själv är ett sätt att hålla nere kostnaderna men ta dig inte vatten över huvudet. Om det går galet kan felet bli dyrare att åtgärda än vad det skulle kostat från början.

Var noggrann med vad du köper

Kolla upp exakt vad det är vad du kommer få så att du inte möts av några obehagliga överraskningar. Dubbel och trippelkolla så de beställningar du gör på material är helt rätt. Innan du köper något, se till att de har de mått och egenskaper som du vill. Att lägga in ett golv i köket för att märka att det inte tål vatten är en mycket dålig affär. Läs mer om lägenhetsrenoveringar på denna sajt: lägenhetsrenoveringstockholm.nu