Kategorier
Tak

Så underhåller du ett papptak

Papptak kan hålla i mer än 40 år om man är rädd om det och tar hand om det på rätt sätt. Se över ditt papptak minst en gång om året och laga det omgående ifall du upptäcker några skador.

Det är viktigt att veta vilken typ av papptak som du har, det vanligaste är att man har asfaltspapp men det finns även tjärpapp. Asfaltpapp och tjärpapp kräver olika typer av underhållsprodukter. Det finns produkter som kan lösas med vatten eller lacknafta. Vatten är ett bättre val då det både räcker längre och är med miljövänligt.

Du kan anlita en takläggare i Stockholm för att sköta underhållet eller så kan du göra det själv. Det tar ungefär en helg att gå över ett papptak på en normalstor byggnad. Vår, försommar och tidig höst är bra säsonger för renovering av papptak. Värmen mjukar upp papptaket och gör det enklare att gå på. Man skall försöka undvika att arbeta med takmassan när det är kallt eftersom den då kan vara svår att fördela. En utomhustemperatur på 15-20°C är lagom. Det skall heller inte vara så pass sent på hösten att löven börjar falla då de kan fastna i takmassan.

Ha på dig kläder som du kan slänga efteråt, de kommer inte gå att rengöra. Köp in flera par handskar då de endast håller i en dag innan de behöver slängas.

Laga papptakets skador

Om du hittar bubblor på taket skall skära upp dem då de ändå kommer spricka. Använd linjal och skär försiktigt ett kryss i den övre pappen. Vik upp flikarna varsamt så att de inte bryts av. Du kan värma pappen med en varmluftspistol ifall pappen är styv. Värm upp underlagspappen och stryk på takkitt. Pressa ihop pappskiten ordentligt med en fot. Förstärk lagningen med byggtejp som du sätter över som ett kors. Pressa ner med en träbit eller kloss.

Fräscha upp papptakets fogar

Alla övergångar och rörgenomföringar bör kontrolleras. Gamla fogar kan bli torra och spricka. Täta de fogar som är skadade eller torra med takkitt. Du kan doppa fingret i diskmedel, då fastnar inte takkittet på dina händer. Sedan pressar du ner massan i sprickorna.

Lägg på ny takmassa

Det sista du gör innan du lägger på ny takmassa är att du kollar skarvarna mellan pappvåderna och spacklar över dem du tycker ser dåliga ut med takkitt. Täta sedan med bitumtejp för att vara säker på att det är helt tätt.

Borsta rent taket och ta bort allt löst skräp. Använd en sopborste för att fördela primern över taket. Primern hjälper massan att fästa bättre. Låt torka över natten.

Dagen efter kan du stryka hela taket med täckmassa, snåla inte. Häll ut massan och fördela med en sopborste. När allt är klart kan du vara trygg med att taket kommer klara sig många år framöver. Läs mer om papptak på denna hemsida: stockholmtakläggare.se